top of page

תזונה נכונה למניעת אוסטאופרוזיס / סיגלית פז דיאטנית קלינית

מהי מחלת האוסטאופרוזיס?

אוסטאופרוזיס היא מחלת עצם כרונית בה יש ירידה בריכוז המינרלים בעצם.

באופן טיבעי, קיימים תהליכים של של בניה  והרס בעצמות. בתהליכי הבניה של העצם משתתפים הורמונים רבים- הורמון הפרה תירואיד, ויטמין D,  אסטרוגן, וקלציטונין. שיא מסת העצם מגיע בגיל 25-30. מהעשור השלישי לחיים, תהליכי הפירוק גוברים על תהליכי הבניה כך שהעצם הופכת ליותר שבירה. עליה חדה במיוחד ניתן לראות בגיל המעבר בו יש ירידה באסטרוגן, הורמון שמגן על העצם.



גורמים נוספים שעלולים לעודד את המחלה הם אנורקסיה, תת משקל, עישון, תרופות מסויימות ( כמו סטרואידים), מחלות כרוניות שונות, חוסר פעילות גופנית, ותזונה לקויה.

סטטיסטיקה
הסטטיסטיקה מראה שאישה אחת מתוך שלוש וגבר אחד מתוך שניים עשר יחלו באוסטאופרוזיס. מאיזור גיל 40 מסת העצם יורדת ב0.3-0.4% לשנה, בגיל המעבר 3-5% לשנה.
לא ניתן להרגיש את הירידה במסת העצם, כך שעד שאין שבר של ממש לא מרגישים סימפטומים בולטים. המקומות בהם יש נטיה מוגברת לשברים הם שורש כף היד, חוליות עמ"ש, צוואר הירך.  אוסטאופרוזיס מעלה את הסיכון לשברים פי 4, בהשוואה לאוכלוסיה בריאה.

 

כיצד למנוע?
זיהוי מוקדם - במידה ומזהים את דלדול העצם מוקדם מספיק ניתן לבצע התערבות. הבדיקה המאושרת ע"י משרד הבריאות היא בדיקה לצפיפות עצם(דקסא) אותה ניתן לעשות החל מגיל 60 או מגיל 50 לנשים בעלות סיכון מוגבר. בדיקות דם נוסות שעלולות להצביע על פירוק עצם מוגבר הן:  PTH, בלוטת התריס, יטמין D, תפקוד כליה.


פעילות גופנית - מומלץ לבצע פעילות חיזוק בה מופעל משקל על העצמות, פעילות זו  גורמת לדחיסה של העצם ולחיזוקה. בנוסף תרגילי חיזוק וגמישות יכולים לסייע לחיזוק הרקמות תומכות כמו שרירים ורצועות וכך במידה ותהיה נפילה, להפחית חלק מעוצמתה. כמובן שיש לחשיבות לביצוע תרגילים לשיפור שיווי המשקל ובכך להפחית מראש את הסיכון לנפילות.


תזונה מאוזנת - יש חשיבות גבוהה לצריכה מספקת של אנרגיה, ואכילה מגוונת מכל קבוצות המזון. חשוב לוודא שהתזונה מכילה רמות מספקות של סידן (1000-1200 מ"ג) ושרמות ויטמין D תקינות בדם. במידה ויש  חסרים יש להשלימם באמצעות העשרת התזונה ונטילת ותוספי מזון. 
בנוסף, יש חשיבות גבוהה לצריכה של פירות וירקות. קיימים מספר מחקרים שהוכיחו שתזונה צמחונית למרות שהיא דלה יחסית בסידן הצליחה להפחית סיכוי לאוסטאופרוזיס. המנגנון מתבסס כנראה על כך שמזונות צמחיים נחשבים למזונות בסיסים בעוד שמוצרי חלב ובשר הם חומציים. ההשערה היא שצריכה עודפת של מזונות חומציים גורמת להפרשה מוגברת של סידן מהעצם ובכך להגברת הסיכון לאוסטאופרוזיס. ולכן אלו הצורכים תזונה צמחונית נהנים מהגנה טבעית על העצם.

בכל מקרה, רצוי וחשוב להתייעץ עם דיאטנית קלינית על מנת לוודא שהתזונה מותאמת לכל צרכי הגוף, במיוחד בגיל מבוגר. 


טיפול תרופתי - קיימים טיפולים שונים שמסייעים להפחתה בפירוק מסת העצם או הגברת הבניה. מומלץ וחשוב להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים.


 

סיגלית פז, הינה דיאטנית קלינית בוגרת החוג למדעי התזונה באוניברסיטה העיברית

אם יש לכם עוד נושאים ושאלות בנושאי תזונה ודיאטה, אתם מוזמנים לפנות אלי באמצעות דף צור הקשר או דרך דף הפייסבוק שלי

 

! חשוב לדעת !
ברבים מביטוחי הבריאות הפרטיים ניתן לקבל החזר כספי
מלא או חלקי על מפגשים עם דיאטנית
ברר/י עם סוכן הביטוח שלך
האם גם לך מגיעים
החזרים
bottom of page