top of page

מיתוסים בתזונה / סיגלית פז דיאטנית קלינית ומאמנת כושר

לא  פעם אנחנו שומעים מהשכנה או חברה טובה איזו ידיעה חדש ומעניינת בתחום התזונה או הספורט ואנו נוטים להאמין,

למרות שלפעמים אין לכך ביסוס מדעי.

לכן כדי לבהר את כל הלבטים, ריכזתי עבורכם מספר מיתוסים רווחים בתחום במטרה לעשות קצת סדר בבלאגן.

בדיאטה אסור לאכול מתוקים
לא מדויק - המטרה בשינוי הרגלי אכילה היא להגביר את האכילה של המזונות הבריאים ולהפחית את האכילה של המזונות הפחות בריאים.

לא כדאי להימנע ממזונות מתוקים באופן מוחלט. הימנעות ממושכת יוצרת תחושת חסך שמסיימת מהר מאוד את הדיאטה.

דגני בוקר מהווים ארוחת בוקר בריאה
תלוי איזה וכמה -  רוב דגני הבוקר מכילים סוכר בכמות גדולה מאוד. כך שבמקום לפתוח אם היום בארוחת בוקר בריאה, פותחים אותו באכילת ארוחת ממתק. אכילת מתוקים בבוקר מעודדת רעב למתוק במשך כל היום עקב הפרשת אינסולין מוגברת. בנוסף לדגני הבוקר מוספים לא פעם צבעי מאכל, חומרי טעם וריח וכמויות נתרן גבוהות שלא תורמות לבריאות. לכן עדיף לפתוח את היום בפרוסה אחת או שתיים של לחם מלא עם ממרח חלבוני כלשהו (גבינה/ביצה/טונה) ותוספת ירק. כך תחסכו הרבה קלוריות ותהיו שבעים לאורך זמן.

עדיף לא לאכול אחרי שש בערב כי זה משמין
לא נכון - אנו משמינים מעודף קלוריות ושעת האכילה אינה משפיעה. מה שכן, מומלץ לפזר את הארוחות לאורך כל שעות היום כיוון שפיזור הארוחות  תורם לתחושת שובע ולהגדלת ההוצאה הקלורית עקב עיכול המזון.

לחם משמין לכן כדאי להימנע ממנו כמה שאפשר
לא נכון - פרוסת לחם רגיל מכילה כ 80 קלוריות ופרוסת לחם קל מכילה כ 40 קלוריות. כל מאכל שנאכל ממנו בכמות מופרזת יהיה משמין. אם נאכל לחם  בצורה מאוזנת אין שום סיבה שנעלה במשקל.

לחמניה חומה היא לחמניה מחיטה מלאה
לא תמיד נכון - לעיתים רבות מוסיפים ללחמניות מקמח לבן קרמל וכך ניתן להן הצבע החום. כדי לוודא שאכן המוצר מכיל דגנים מלאים יש לקרוא את הסימון התזונתי ורשימת הרכיבים ולוודא שהמרכיב הבא בתור אחרי המים הוא קמח חיטה מלא.

לא כדאי לאכול  כל יום ביצה
לא נכון - בעבר חשבו שכיוון שביצה מכילה כולסטרול כדאי להימנע מאכילתה יותר משלוש פעמים בשבוע. לאחרונה גילו שדווקא הימנעות מאכילת כולסטרול מהמזון גורמת לגוף שלנו לייצר יותר כולסטרול ולגרום לרמות הכולסטרול בדם לעלות, ולכן שינו את ההמלצות . בנוסף הביצה עשירה בחלבון מלא, ויטמינים רבים (A,B,D,E) לכן, אין בעיה ומומלץ לצרך ביצה כל יום.
- יוצאים מהכלל הם מצבים רפואיים ספציפיים, בהם יש להיוועץ בדיאטנית או רופא

כדאי להימנע מאכילה לפני אימון כדי שהגוף ישרוף יותר שומן
לא נכון - הימנעות מאכילה לפני אימון יוצרת מצב של סטרס לגוף. במצב זה הוא יגביר את פירוק השרירים  כדי לקבל אנרגיה, וינסה לשמור על רקמת השומן שמהווה מחסן אנרגיה של הגוף, כך הוא הופך לחסכן מבחינה אנרגטית.דווקא אכילה לפני האימון מונעת מצב של סטרס ובכך מסייעת לגוף להתסגל באופן הדרגתי לאימון ולנצל את מאגרי השומן באופן אפקטיבי יותר. בנוסף אכילת ארוחה לפני אימון מונעת עיפות שרירית מוקדמת ודוחה את הפסקת הפעילות ובכך מאפשרת לנו לעשות אימון אפקטיבי יותר. מומלץ לאכול עד כשעה לפני האימון, ארוחה קלה על בסיס פחמימות מורכבות, ולאחר האימון, ארוחה על בסיס חלבון על מנת לסייע לגוף בבניית שריר.

אם יש לילד עודף משקל עדיף לחכות שהילד יגדל ויתמודד עם זה בעצמו כבוגר
לא נכון - מחקרים מראים שככל שהזמן עובר ועודף המשקל של הילד לא מטופל, הוא מחמיר וסיכויו של הילד לגדול להיות מבוגר הסובל מהשמנה גדלים.

כדאי לצרוך כל יום מולטיויטמין
לא מדוייק - במידה והתזונה מאוזנת אין צורך לקחת מולטי ויטמין. במידה ויש חסר מוכח של ויטמין או מינרל כדאי להוסיף אותו בלבד תוך התיעצות עם רופא או דיאטן. קיימות אוכלוסיות מסויימות להן כן מומלץ לקחת מולטי ויטמין כמו קשישים, ספורטאים, אנשים שצורכים דיאטה מאוד קפדנית, או שנמנעים מאכילת מזונות מסויימים.

בשר בקר אינו בריא כי מכיל הרבה שומן וכולסטרול ולכן כדאי להימנע ממנו
לא נכון – גם במקרה הזה, הדבר תלוי בכמות הבשר, באיכותו ובאופן בישולו. בשר בקר מכיל רכיבי תזונה חיוניים לבריאות כמו חלבון, ברזל, אבץ וויטמין B12. אין צורך להימנע מצריכת בקר לגמרי, אלא יש לצרוך מאכלי בקר במתינות ולהשתמש בנתחים דלי שומן כמו סינטה, פילה, כתף, ולהסיר מהם את השומן הגלוי לעין. גם בבישול יש לנסות ולהימנע משימוש מסיבי בשמן, חמאה וממרחים אחרים שמגבירים את כמות הקלוריות במנה בצורה משמעותית.

מוצרים ללא סוכר הם דיאטטיים
לא נכון - מוצרים ללא סוכר מיועדים לסוכרתיים כיוון שלא מכילים סוכר. לא פעם הם יכילו כמויות גדולות של חמאה או מרגרינה כדי לשפר את הטעם. אין להתיחס למוצרים אלו כדלי קלוריות או דיאטטים. מומלץ לקרוא את תווית המזון על מנת לבצע בחירה תזונתית מושכלת.

שמן תירס/סויה נחשבים לשמנים בריאים כי אין בהם כולסטרול ולכן מומלץ לצרוך מהם
לא מדוייק - בכל שמן צמחי אין כולסטרול כיוון שכולסטרול נמצא במוצרים מן החי בלבד. ממבחר השמנים הקיים דווקא שמנים אלו פחות מומלצים כיוון שהם עשירים בחומצת שומן מסוג אומגה 6. חומצות שומן אלו מצויות בעודף בתזונה המערבית , הן נמצאו כמעודדות מצבי דלקת ויש להן נטייה להתחמצן בבישול. השמנים המומלצים הם שמן זית ושמן קנולה שעשירים בשומן חד בלתי רווי שידוע ביתרונותיו בהפחתת הכולסטרול הרע והגברת הכולסטרול הטוב.

סיגלית פז, הינה דיאטנית קלינית בוגרת החוג למדעי התזונה באוניברסיטה העיברית

אם יש לכם עוד נושאים ושאלות בנושאי תזונה ודיאטה, אתם מוזמנים לפנות אלי באמצעות דף צור הקשר או דרך דף הפייסבוק שלי

דיאטה - מיתוסים - דיאטנית, סיגלית פז

 

! חשוב לדעת !
ברבים מביטוחי הבריאות הפרטיים ניתן לקבל החזר כספי
מלא או חלקי על מפגשים עם דיאטנית
ברר/י עם סוכן הביטוח שלך
האם גם לך מגיעים
החזרים
bottom of page