דיאטה יקרה שלי... / סיגלית פז דיאטנית קלינית
אחד הקשיים בתהליך של שינוי תזונתי הוא עלות המוצרים.
מוצרים המסומנים כ-"דיאט", "לייט" או "קל" יקרים יותר מהמוצרים הרגילים ברוב המוחלט של הפעמים.
איך נוכל לתכנן את הדיאטה ללא הגדלה משמעותית בתקציב המשפחתי?
1 לא כל יום בשר - החליפו בחלק מהימים מנה בשרית בקטניות. קטניות הם יחסית זולות, מכילות סיבים תזונתיים, ויטמינים,
מינראלים וחלבון.
ארוחה שמשלבת קטניות ודגנים יוצרת חלבון מלא, בדומה לחלבון שאנו מקבלים מבשר. חלבון שהגוף שלנו יכול לנצל לבניית שרירים.
2 בחרו בלחם אחיד - אמנם לחם מחיטה מלאה מכיל יותר סיבים, אך מחירו פי 3 מלחם רגיל.
לחם אחיד גם מכיל יותר סיבים מלחם לבן. וגם זול בהרבה מלחם מחיטה מלאה.
3 בדקו מה תדירות האכילה - הפעילו שיקול דעת בנוגע לתדירות רכישת המוצר. למשל במידה ומדובר במוצר יקר ובריא, אך תדירות הקניה היא אחת לשבוע - נשמע שהשקעה כדאית, אך במידה ומדובר במוצר שנצרך ברמה יומית, הוספתו לתפריט עלולה ליקר את הקניה באופן משמעותי ולכן כדאי למצוא תחליף אחר.
4 קנו בדיוק - מומלץ לעשות קניות עם רשימת קניות ולא כשאתם רעבים. אם תבדקו את החשבון מהקניה האחרונה, סביר להניח שתמצאו כמה דברים שיכלתם לוותר עליהם, דברים שלא תכננתם מראש לקחת. פעמים רבות קל לנו להתפתות לקנות כשאנחנו רעבים ולכן מומלץ לאכול לפני היציאה לסופר. לא פעם "התוספות" הם מזונות חסרי ערך תזונתי כמו עוגיות / עוגות וכו'. בעיה נוספת היא שלעיתים קונים יותר מידי והאוכל נזרק בסופו של דבר. לכן אני ממליצה לכם לבדוק מה בדיוק הכמות שאתם זקוקים לה, ולקנות אותה בלבד.
5 תסתכלו מה אתם מרוויחים - אם נספור ונסתכל על כל המוצרים הלא בריאים שלעיתים נכנסים לעגלת הקניות, תגלו שתחסכו הרבה ברגע שתחליטו לשנות את תזונתכם לתזונה מזינה יותר. הפחתה בחטיפים, בשתיה מתוקה,במוצרי מזון מעובדים, מצטברת לסכומים לא קטנים.
6 מצאו ארוחות ביניים זולות - במקום להיעזר ביוגורטים וחטיפי אנרגיה שיחסית יקרים, נסו לאכול בארוחת הביניים ירקות, פירות או פרוסת לחם עם ממרח כלשהו (טחינה/ חומוס/אבוקדו/גבינה)
7 מסעדות - אולי המחיר בסוף הקניה נראה יותר יקר, אך עצם האכילה של מזון ביתי והפחתה של מזון ממסעדות תאפשר לכם גם לחסוך כסף וגם לאכול ארוחה בריאה יותר בה תוכלו לשלוט על כמות השמן, המלח, והסוכר המוספים.
8 נסו לראות זאת כהשקעה בעצמכם - אם במקום לאכול חטיף, אתם אוכלים דובדבנים טריים למשל, שמלאים בויטמינים, מינראלים, סיבים ונוגדי חמצון, נכון, הוצאתם יותר כסף, אבל השקעתם בבריאות שלכם. ולזה, אין תחליף.
הכתבה פורסמה במדור התזונה והדיאטה של מגזין "הורים וילדים"
סיגלית פז, הינה דיאטנית קלינית בוגרת החוג למדעי התזונה באוניברסיטה העיברית
אם יש לכם עוד נושאים ושאלות בנושאי תזונה ודיאטה, אתם מוזמנים לפנות אלי באמצעות דף צור הקשר או דרך דף הפייסבוק שלי