top of page

האם דיאטת חלבונים היא הדרך הנכונה? / סיגלית פז דיאטנית קלינית

דיאטת חלבונים היא דיאטה המאפשרת לאכול מזונות עתירים בחלבון ושומן ולהמנע או להפחית בצורה משמעותית את כמות הפחמימות בתפריט - לחם, אורז, פסטה, וכו', גם מפירות, ירקות וסוכרים.
הגירסא הקיצונית ביותר, מגבילה את צריכת הפחמימות לכעשרים גרם ביום. בעוד שההמלצות לתזונה נכונה עומדות על כמאה ושלושים גרם פחמימות ביום.


מה ההגיון שמאחורי הדיאטה הזו?

 

עקרון הדיאטה הזו הוא שעל ידי הפחתה בכמות הפחמימות, תרד כמות האינסולין, הורמון אנבולי שמעודד יצירה של שומן. כתוצאה מחסר הפחמימות הקיצוני, ומכיוון הגוף עדיין צריך את הפחמימות הוא מתחיל תהליך של שריפת שריר ורקמת השומן כדי לקבל את האנרגיה החסרה. כתוצאה מפירוק של רקמת השומן, הגוף מתחיל לייצר קטונים - תוצרים של שריפת שומן על מנת להתגבר על המחסור ולספק את הסוכר הדרוש לתפקוד המוח. רמות גבוהות של קטונים, רעילות לגוף והן יוצרות דיכוי של תחושת הרעב.
 

יתרונות הדיאטה

  • ירידה מהירה במשקל
  • כמות הקלוריות לא מוגבלת
  • תחושת רעב מופחתת
  • אפשרות לאכול מזונות עתירי קלוריות שלרוב מוגבלים בדיאטה רגילה כמו שמנת, סטיקים שמנים, גבינות צהובות וכו'..


חסרונות הדיאטה


אוכל לא מגוון ומשעמם אשר מקשה על שמירה על הדיאטה לאורך זמן
- מחקרים שהשוו את יכולת ההתמדה בדיאטה לאורך זמן הראו שבדיאטה זו ההתמדה היתה נמוכה ביותר. צריכת החלבונים גבוהה ועלולה ליצור עומס על הכליות ולקדם פגיעה כלייתית. במידה ובוחרים בדיאטה זו, חשוב לבצע מעקב של תפקודי כליות בבדיקת דם ושתן.


צריכה מוגברת של שמון רווי - לדיאטה זו גרסאות רבות - דיאטת אטקינס, דיאטת סאות' ביץ, דיאטת סקרסדייל, הדיאטה של בארי סירס, כאשר הקיצונית ביותר היא זו של אטקינס שמעודד  צריכה גבוהה של מזונות עתירים בשומן שבאופן טיבעי עשירים בשומן רווי ושומני טראנס. שומנים אלו מזיקים לבריאות, הם מקדמים טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם וסוכרת. בנוסף חלבונים מן החי הם חומציים ומחקרים מראים שצריכה גבוהה של מוצרים אלו גורמת להפרשת סידן עודפת בשתן ולכן מעל את הסיכון להתפתחות אוסטאופרוזיס.

 

מעט ירקות - דיאטות אלו לרוב דלות בירקות ופירות שצריכתם קשורה בהפחתת סיכוי לסרטנים רבים, ומספקת לנו כמות נאותה של ויטמינים, מינראלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים.


דיאטת סאות' ביץ יותר מתונה והיא מאפשרת לאכול ירקות וממליצה לצרוך חלבונים דלי שומן ולכן יש פחות צריכה של שומן רווי וטראנס.
כמו שנאמר קודם, בתהליך פירוק השומן נוצרים קטונים. הקטונים אמנם מדכאים את תחושת הרעב, אך הם גורמים לריח של אצטון מהפה, מגדילים סיכון לגאוט/שגדון - מחלת פרקים כרונית, אבנים בכליות ואי ספיקת כליות בנוסף , הם משנים את רמת החומציות (PH) של הדם, ויכולים להביא לפגיעה נויירולוגית חמורה, תרדמת ומוות.


מצב רוח ירוד - חסר הפחמימות גורם לירידה ברמת הסרוטונין במוח - נוירו הורמון שקשור בשמירה על מצב רוח טוב, ולכן פעמים רבות אנשים שמתחילים בדיאטה זו נכנסים למצב רוח ירוד ואף דכאוני, מרגישים שינויים קיצונניים במצב הרוח ונטיה גדולה יותר להתעצבן ולהרגיש חוסר מנוחה, וצורך מוגבר למתוקים, מה שעוד יותר מקשה על השמירה על הדיאטה לאורך זמן. הסרוטונין הנמוך יכול להשפיע על איכות השינה ולגרום לקשיים בהרדמות ושינה שיטחית יותר, עייפות, ירידה בזכרון וביכולת הריכוז. מחקרים ראו שגברים מתמודדים טוב יותר עם הדיאטה בהשוואה לנשים. חלק מהסיבות נעוצות בכך שלגברים יש רמות סרוטונין גבוהות יותר מנשים באופן טיבעי.


דלדול במסת השריר - חסר ברמות האינסולין גורם לגוף לפרק יותר שומן אך גם יותר שריר ויחד עם פירוק השריר יש ירידה בכמות הנוזלים בגוף - כלומר חלק גדול מהמשקל שאובד הוא כתוצאה מנוזלים ולא משומן. בנוסף, מסת השריר בעלת תפקיד חשוב בשמירה על קצב חילוף החומרים של הגוף, כלומר ככל שיש יותר שרירים הגוף שורף יותר קלוריות ולכן עקב הירידה המאסיבית במסת השריר בדיאטה זו, גם היכולת לשרוף קלוריות יורדת.


זו דיאטה
ולא דרך חיים!

 

לכן רוב אנשים לא מצליחים להמנע מפחמימות לתמיד. ברגע שמתחילים לאכול פחמימות, ותחושת החסך והמניעה שליוו את הדיאטה גורמות לקושי בשליטה באכילה.  כשמתחילם לאכול פחמימות, הכמות הנאכלת הגדולה, בשילוב עם הירידה בקצב חילוף החומרים,  מובילים לעליה מהירה במשקל.


בנוסף, מחקרים שבדקו דיאטה זו ראו שאמנם הירידה במשקל מהירה בטווח הקצר, אך אחרי חצי שנה, הירידה במשקל היתה זהה  לירידה בדיאטה רגילה ומאוזנת!


למרות שכולם רוצים דיאטה מהירה וירידה מהירה במשקל, אני מאמינה שזו לא הדרך. ניתן לעשות דיאטה זו לתקופה קצרה מאוד – וגם אז רק בהשגחה והדרכה של דיאטנית קלינית - רק כדי לראות קצת ירידה במשקל שתיתן מוטיבציה להמשיך בדרך אחרת, דרך שמתבססת על תזונה נכונה לגוף.​

שיהיה בהצלחה

סיגלית פז, הינה דיאטנית קלינית בוגרת החוג למדעי התזונה באוניברסיטה העיברית

אם יש לכם עוד נושאים ושאלות בנושאי תזונה ודיאטה, אתם מוזמנים לפנות אלי באמצעות דף צור הקשר או דרך דף הפייסבוק שלי

 

! חשוב לדעת !
ברבים מביטוחי הבריאות הפרטיים ניתן לקבל החזר כספי
מלא או חלקי על מפגשים עם דיאטנית
ברר/י עם סוכן הביטוח שלך
האם גם לך מגיעים
החזרים
bottom of page