top of page

כיצד לבצע שינוי באורח החיים המשפחתי ? / סיגלית פז דיאטנית ילדים

בעבר היה קל הרבה יותר לשמור על משקל תקין. היו הרבה פחות ממתקים וחטיפים, אכילה בחוץ היתה אירוע יוצא דופן, ואת רוב שעות  אחר הצהריים ילדים היו מבלים במשחקים בשכונה, מחוץ לבית, ולא כמו היום מול הטלויזיה, המחשב או האייפד. אין ספק שכל השינויים הללו ועוד רבים נוספים מקשים על שמירה על הבריאות.

 

כיצד לעזור לנו ולילדינו לאמץ אורח חיים בריא ופעיל יותר?

 

1. כדאי להקפיד על אכילה מסודרת בשעות קבועות במהלך היום. באווירה רגועה, תוך התרכזות באוכל בלבד, ללא מחשב או צפיה בטלויזיה. מחקרים מצאו שאכילה תוך כדי צפיה בטלויזיה או משחק במחשב גורמת לאכילת כמות גדולה יותר מכיוון שמתחילים להרגיש את תחושת השובע רק לאחר כמות אוכל גדולה יותר בהשוואה לאכילה ללא הסחות דעת.
 

2. מספר כללי אכילה שחשוב לאמץ בבית

איפה אוכלים? רק בפינת אוכל, ליד שולחן

איך אוכלים? רק בישיבה, רק מצלחת, לאט
מתי אוכלים? רק כשרעבים, רק בארוחות
מה אוכלים?  אוכל בריא ומגוון

 

3. מומלץ להגביר תדירות של ארוחות משפחתיות. הארוחות המשפחתיות בעלות תפקיד בעיצוב הרגלי האכילה של הילד. בארוחה הילד נחשף למזון בריא ולומד על ידי התבוננות בהורה מה סוג האוכל הרצוי ומהי כמות תקינה. בנוסף, בזמן הארוחה הילד יכול להיחשף ולטעום מזונות חדשים שהוא לא היה מנסה כלל אם הוא לא היה רואה את שאר בני המשפחה אוכלים את מזונות אלו.


4. לספק מגוון מזון בריא : ירקות, פירות, לחמים מלאים, דגנים, קיטניות, בשר ועוף דל שומן, דגים, מוצרי חלב דלי שומן, ביצים. חשוב לנסות ולגוון בהכנת מאכלים חדשים ומעניינים דלי קלוריות ושומן שהילד יאהב.  במידה ויהיה בבית מזון בריא ונגיש – לילד יהיה קל יותר לבחור ממנו.


5. מומלץ להציע לילד ארוחות ביניים בריאות כמו פירות, ירקות, מוצרי חלב דלי שומן. פעמים רבות הילדים יסכימו לאכול אותם במידה וההורה יציע, אך לא יקחו את היוזמה ויכינו לבדם.


6. על מנת להפחית כמויות ניתן להיעזר בשימוש בצלחות קטנות ולהימנע מהגשה בצלחות מרכזיות מהן הילד יכול לקחת כמות גדולה מדי. ניתן מראש לתת כמות קטנה וכשהילד מבקש תוספת לתת את שאר הכמות.


7. יש להפחית את כמות הפיתויים בבית ומחוץ לבית - להפחית קנייה של ממתקים ומשקאות מתוקים. אין צורך להמנע מלקנות אך מומלץ לשים אותם בארון ולא על השיש או על השולחן. כדאי להקטין את המגוון שקונים על מנת להפחית סיכוי שהילד ירצה לטעום מהכל. בנוסף מומלץ לקנות אריזות קטנות, ובמידה ולוקחים מאריזה גדולה - למזוג את הכמות הרצויה לכלי ולא לאכול ישירות מהשקית.


8. כדאי ליצור אפשרויות בילוי שלא כוללות אכילה. לדוגמא - במקום לצאת למסעדות אפשר לצאת לטיולים בחיק הטבע - ברגל או באופניים. 
גם כשיוצאים לטיולים ניתן להתארגן מראש עם כריכים בריאים, פירות וירקות וכך להפחית את הסיכוי שהילד יהיה רעב ויבקש לקנות מזון מהיר בחוץ.


9. כדאי ליצור הזדמנויות  לפעילות גופנית יומיומית. ניתן לעודד את הילדים ללכת לבית הספר  ולמקומות קרובים אחרים במקום להסיע אותם, לעודד עליה במדרגות במקום במעלית, נסיעה באופניים ועוד. פרט לפעילות היומיומית, יש חשיבות לפעילות יזומה וקבועה. יצירת מסגרת קבועה של פעילות גופנית מאפשרת תמדה לאורך זמן. ניתן לרשום את הילד לחוג או לקבוע שעות קבועות בהם מבצעים יחד פעילות גופנית במשפחה. כמו טיול אופניים, משחק כדרסל או כדורגל ועוד.


10. הפחתת שעות מסך - מחקרים מראים שככל שהילד צופה יותר בטלויזיה ומשחק במחשב כך ה BMI עולה והנטיה להשמנה גוברת. בשעות אלו הילד לא פעיל ונוטה לאכול יותר ולכן מומלץ להגביל שעות מסך לשעתיים ביום.

 

ילד שגדל בסביבה של מזון בריא תוך קבלת דוגמא אישית מההורים ידע לבחור מזון בריא והסיכוי שיסבול מהשמנה קטן בהרבה.
על ההורים להציב גבולות כיוון שנותנים בטחון לילד, אך יחד עם זאת להמנע מלתת איסורים מוחלטים.



סיגלית פז, הינה דיאטנית קלינית בוגרת החוג למדעי התזונה באוניברסיטה העיברית וניהלה במשך שנתיים את המרכז לטיפול בהשמנת ילדים בקופת חולים מכבי, מחוז דרום.

אם יש לכם עוד נושאים ושאלות בנושאי תזונת ילדים ומשפחה, אתם מוזמנים לפנות אלי באמצעות דף צור הקשר או דרך דף הפייסבוק שלי

 

! חשוב לדעת !
ברבים מביטוחי הבריאות הפרטיים ניתן לקבל החזר כספי
מלא או חלקי על מפגשים עם דיאטנית
ברר/י עם סוכן הביטוח שלך
האם גם לך מגיעים
החזרים
bottom of page