top of page

דיאטה מהירה, האם יש חיה כזו? / סיגלית פז דיאטנית קלינית

כיום, כל שני וחמישי צצה לה דיאטה חדשה בשוק, כדורים, שייקים ותרססים. כולן מבטיחות הפחתה מהירה במשקל. האם כדאי לרדת מהר במשקל? מה ההשפעות של ירידה מהירה במשקל על הגוף? מהו קצב הירידה המומלץ ?

האם דיאטה מהירה היא יעילה?


לא פעם מגיעים אלי לקוחות שרוצים לרדת במהירות במשקל. אני מבינה מאוד את הצורך שלהם להראות רזים וחתיכים מהר. הבעיה שמבחינה פיזיולוגית, הגוף שלנו לא בנוי לאבד משקל במהירות. היכולת של הגוף לאבד שומן היא מוגבלת. ולכן כשיש ירידה חדה ומהירה במשקל, רוב הירידה תגרם מפירוק של מסת שריר ואיבוד נוזלים.


האיבוד של מסת השריר והנוזלים למעשה יפגע לנו בתהליך הדיאטה!


הנוזלים חשובים לנו שכן בין היתר הם משתתפים בתהליך של פירוק השומן.
מסת השריר חשובה בין היתר לשמירה על קצב חילוף החומרים שלנו. שרירים צורכים יותר אנריגה, ולכן ככל שיש יותר רקמת שריר בגוף הנטיה להשמנה פוחתת.
בנוסף, כשיש ירידה במסת השריר, הגוף, כמנגנון הגנה, מתחיל לעבוד לאט יותר, בעצם הוא נכנס למצב של "חסכנות אנרגטית" , כך בעצם הוא מוריד את קצב חילוף החומרים.
המטרה שלו היא חיובית לגמריי, הוא רוצה להגן על עצמו ולמנוע פירוק שריר נוסף, זהו מנגנון הגנה אבולוציוני, אך התוצאות של פעולות אלו הן ירידה בקצב חילוף החומרים. הגוף מסתגל לכמות הקלוריות המועטה שהוא מקבל, וכבר לא יורד במשקל, כך שעל מנת לרדת, יהיה צורך להוריד את כמות הקלוריות הנצרכת.


למעשה, הורדה מסיבית מידי במשקל יכולה להביא לעצירה בירידה במשקל, וככל שנגביל את עצמנו יותר כך נחריף את המצב.


מהן הסכנות בדיאטה מהירה?


הסכנות הטמונות בירידה מהירה במשקל הן

  • יצירת חסרים תזונתיים שעלולים להיות בעלי השפעות בריאותיות.
  • קושי פסיכולוגי עקב המצאות במצב של הרעבה, מצב שמוביל במהרה לשבירת הדיאטה.
  • פגיעה בקצב חילוף החומרים שתוביל להגברת הנטיה להשמנה. 


ירידה בקצב חילוף החומרים גובה מחירים כבדים על איכות החיים. על מנת לשמר את תוצאות ההרזייה יש צורך להמשיך לאכול את אותה כמות מעטה של קלוריות, להמשיך להמנע מכל המאכלים האהובים, שמלווה בתחושת תסכול אדירה ומחשבות כמו - למה לי אסור, מה אני בעונש?...


בסופו של דבר, הדיאטה המהירה, סופה להגמר בהשמנה מהירה


בשלב השבירה - הגוף נמצא כבר במצב "חסכנות אנרגטית" ומוציא מעט מאוד קלוריות ובשלב זה כשאוכלים כמות גדולה, רובה נאגרת ברקמת השומן, וחלק קטן יותר לניצול אנרגיה.
חשוב לזכור שבירידה מהירה במשקל הגוף מפרק גם שומן אך חלק גדול יהיה משריר נוזלים. אך כשעולים במשקל עיקר ההעליה תהיה מרקמת השומן.


לרוב, אחרי דיאטה מהירה, העליה במשקל תהיה מעל למשקל בתחילת הדיאטה!


אז מה כן לעשות?


אני כאישה שסבלה בעברה מעודף משקל, מבינה מאוד את הצורך והרצון לרדת במשקל מהר, להרגיש טוב יותר עם הגוף עכשיו ולא בעוד מספר חודשים. אך למרות הפיתוי, כניסה לתהליך של ירידה מבוקרת במשקל תוך כדי שינוי הרגלי אכילה תשתלם לטווח הארוך.
ירידה איטית במשקל, תאפשר התמדה לאורך זמן. היא תאפשר לשלב את המזונות האהובים כך שלא תתפתח תחושת חסך ומניעה, היא תמנע השמנה מהירה בהמשך, היא תסייע לגוף לרדת במשקל בצורה טובה כך שעיקר הירידה תהיה ממסת השומן ולא ממסת השריר ובכך תשמר את היכולת המקסימלית של חילוף החומרים.
בנוסף, ירידה איטית מאפשרת לגוף להמנע ממצב הסטרס כך שהגוף פחות יתנגד לירידה במשקל. כשהירידה איטית יש הפנמה של המשקל החדש, ולכן יש פחות נטיה לעלות חזרה במשקל.


מהו קצב הירידה המומלץ?


הירידה המומלצת היא בין חצי קילו לקילו בשבוע, בהתאם לרמת עודף המשקל. כאשר יש עודף משקל משמעותי הירידה תהיה גדולה יותר וכשיש עודף קטן יותר, הירידה תהיה מתונה יותר.

שיהיה בהצלחה

סיגלית פז, הינה דיאטנית קלינית בוגרת החוג למדעי התזונה באוניברסיטה העיברית

אם יש לכם עוד נושאים ושאלות בנושאי תזונה ודיאטה, אתם מוזמנים לפנות אלי באמצעות דף צור הקשר או דרך דף הפייסבוק שלי

 

! חשוב לדעת !
ברבים מביטוחי הבריאות הפרטיים ניתן לקבל החזר כספי
מלא או חלקי על מפגשים עם דיאטנית
ברר/י עם סוכן הביטוח שלך
האם גם לך מגיעים
החזרים
bottom of page